Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie pomidorowej

Ogórki w zalewie pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 4677

Dodano:

Odsłon: 1999

Sezon ogórkowy w pełni, więc na moim blogu ląduje kolejny przepis na ogórki w słoikach, tym razem ogórki w zalewie pomidorowej. Jest to bardziej rodzaj sałatki, bo oprócz ogórków, w składzie znajdują się też inne warzywa, takie jak: marchew, cebula czy czosnek. Do sałatki dodałam także zioła prowansalskie, bo uwielbiam je jako dodatek do każdej potrawy. Ta sałatka ogórkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, więc to oprócz walorów smakowych kolejny atut.

Składniki

  • 1kg ogórków gruntowych
  • 3 średnie marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Zalewa:
  • 1szkl. wody
  • 0,5szkl. octu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 łyżki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki w zalewie pomidorowej

Przygotowanie

  1. Ogórki myję i kroje na cienkie plasterki bez obierania, ale jak ktoś woli to można obrać. Dla mnie ogórki ze skórką są bardziej chrupiące. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w piórka. Wszystkie warzywa przekładam do miski i mieszam dokładnie. Ząbki czosnku obieram ze skórki i przeciskam przez praskę bezpośrednio do warzyw. Warzywa posypuję ziołami prowansalskimi i jeszcze raz mieszam. Składniki zalewy, czyli: wodę, olej, ocet, ketchup, koncentrat, sól i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą polewam warzywa i mieszam. Sałatkę przekładam do wyparzonych słoików i zakręcam czystymi, również wyparzonymi zakrętkami. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewam wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące składniki wyjmuję i odwracam do góry dnem. W tej pozycji słoiki zostawiam do wystygnięcia i dopiero wtedy odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń