Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon ogórkowy w pełni, więc na moim blogu ląduje kolejny przepis na ogórki w słoikach, tym razem ogórki w zalewie pomidorowej. Jest to bardziej rodzaj sałatki, bo oprócz ogórków, w składzie znajdują się też inne warzywa, takie jak: marchew, cebula czy czosnek. Do sałatki dodałam także zioła prowansalskie, bo uwielbiam je jako dodatek do każdej potrawy. Ta sałatka ogórkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, więc to oprócz walorów smakowych kolejny atut.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2672
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 46
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 213
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 618
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2672
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 46
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 213
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 618
Składniki
Ogórki myję i kroje na cienkie plasterki bez obierania, ale jak ktoś woli to można obrać. Dla mnie ogórki ze skórką są bardziej chrupiące. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w piórka. Wszystkie warzywa przekładam do miski i mieszam dokładnie. Ząbki czosnku obieram ze skórki i przeciskam przez praskę bezpośrednio do warzyw. Warzywa posypuję ziołami prowansalskimi i jeszcze raz mieszam. Składniki zalewy, czyli: wodę, olej, ocet, ketchup, koncentrat, sól i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą polewam warzywa i mieszam. Sałatkę przekładam do wyparzonych słoików i zakręcam czystymi, również wyparzonymi zakrętkami. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewam wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące składniki wyjmuję i odwracam do góry dnem. W tej pozycji słoiki zostawiam do wystygnięcia i dopiero wtedy odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.