Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon ogórkowy w pełni, więc na moim blogu ląduje kolejny przepis na ogórki w słoikach, tym razem ogórki w zalewie pomidorowej. Jest to bardziej rodzaj sałatki, bo oprócz ogórków, w składzie znajdują się też inne warzywa, takie jak: marchew, cebula czy czosnek. Do sałatki dodałam także zioła prowansalskie, bo uwielbiam je jako dodatek do każdej potrawy. Ta sałatka ogórkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, więc to oprócz walorów smakowych kolejny atut.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97693
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1929
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5766
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5770
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97693
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1929
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5766
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5770
Składniki
Ogórki myję i kroje na cienkie plasterki bez obierania, ale jak ktoś woli to można obrać. Dla mnie ogórki ze skórką są bardziej chrupiące. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w piórka. Wszystkie warzywa przekładam do miski i mieszam dokładnie. Ząbki czosnku obieram ze skórki i przeciskam przez praskę bezpośrednio do warzyw. Warzywa posypuję ziołami prowansalskimi i jeszcze raz mieszam. Składniki zalewy, czyli: wodę, olej, ocet, ketchup, koncentrat, sól i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą polewam warzywa i mieszam. Sałatkę przekładam do wyparzonych słoików i zakręcam czystymi, również wyparzonymi zakrętkami. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewam wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące składniki wyjmuję i odwracam do góry dnem. W tej pozycji słoiki zostawiam do wystygnięcia i dopiero wtedy odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.