Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon ogórkowy w pełni, więc na moim blogu ląduje kolejny przepis na ogórki w słoikach, tym razem ogórki w zalewie pomidorowej. Jest to bardziej rodzaj sałatki, bo oprócz ogórków, w składzie znajdują się też inne warzywa, takie jak: marchew, cebula czy czosnek. Do sałatki dodałam także zioła prowansalskie, bo uwielbiam je jako dodatek do każdej potrawy. Ta sałatka ogórkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, więc to oprócz walorów smakowych kolejny atut.
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 130
Pyszna i pełna warzyw potrawka z parówkami to prosty sposób na sycące danie o...
Odsłon: 245
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 458
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 2505
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 691
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 130
Pyszna i pełna warzyw potrawka z parówkami to prosty sposób na sycące danie o...
Odsłon: 245
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 458
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 2505
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 691
Składniki
Ogórki myję i kroje na cienkie plasterki bez obierania, ale jak ktoś woli to można obrać. Dla mnie ogórki ze skórką są bardziej chrupiące. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w piórka. Wszystkie warzywa przekładam do miski i mieszam dokładnie. Ząbki czosnku obieram ze skórki i przeciskam przez praskę bezpośrednio do warzyw. Warzywa posypuję ziołami prowansalskimi i jeszcze raz mieszam. Składniki zalewy, czyli: wodę, olej, ocet, ketchup, koncentrat, sól i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą polewam warzywa i mieszam. Sałatkę przekładam do wyparzonych słoików i zakręcam czystymi, również wyparzonymi zakrętkami. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewam wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące składniki wyjmuję i odwracam do góry dnem. W tej pozycji słoiki zostawiam do wystygnięcia i dopiero wtedy odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.