Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki watykańskie

Ogórki watykańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 20136

Dodano:

Odsłon: 892

To ogórki z rodzynkami, doskonałe do obiadu, kanapek,grilla, wytrawnych ciast i paluszków. Przepis ma już chyba kilkanaście lat, dostałyśmy go od cioci i jest używany. Dlaczego WATYKAŃSKIE ? Tego nawet ciocia nie wie na pewno, ale łączy je z naszym Papieżem Janem Pawłem II. W przepisie mojej cioci nie ma gorczycy i jest też mniej wody w zalewie. Ja proponuję taką wersję :)

Składniki

  • ogórki gruntowe 5 kg
  • 2 łyżki soli
  • zalewa: cukier 1 kg
  • ocet 0,5 l
  • woda 0,5 l
  • na 1 słoik do 500 ml : 15 rodzynek, 7 ziaren pieprzu, ząbek czosnku, nasiona kopru i ziarna gorczycy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki watykańskie

Przygotowanie

  1. Ogórki opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, zasypać solą.
    Przykryć, odstawić na 2 godziny, potem odsączyć wodę.
    Do słoików włożyć po 15 rodzynek, koper, czosnek, ziarna pieprzu i gorczycy.
    Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.
    Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń