Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z Chili

Ogórki z Chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 1102 Ocena: 13733

Dodano:

Odsłon: 3399

Każdy się zajada więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z chili są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Chili dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

Składniki

  • 10 kg ogórków
  • 4 łyżki Chili
  • 6 łyżek soli
  • 5 główek czosnku
  • 32 łyżek oleju
  • Składniki na zalewę:
  • 2 kg cukru
  • 8 szklanek octu 10 %
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki z Chili

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy wzdłuż na sześć części, tworząc trójkąty.
    2. Ogórki przekładamy do miski, wsypujemy sól i odstawiamy na 2 godzinki po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
    3. Czosnek obieramy, drobno kroimy.
    4. Czosnek, Chili, oraz olej dodajemy do ogórków i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. 5. Przygotowujemy zalewę, cukier z octem gotujemy i studzimy.

  3. 6. Układamy ogórki do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy mocno słoiki.
    7. Słoiki pasteryzować 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
    8. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.


  4. 9. Gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 lipca Pyszności, taki słoiczek można zjeść solo. Mniami ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń