Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z curry

Przepis dnia 2021-08-02
Ogórki z curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 1097 Ocena: 13676

Dodano:

Odsłon: 10157

Ogórki marynowane z aromatyczną przyprawą curry doskonale nadają się jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

Składniki

  • Przepis na 24 litrowych słoików
  • 10 kg ogórków
  • Zalewa:
  • 8 cebule
  • 12 szk. Cukru
  • 12 szk. Octu 10 %
  • 32 szk. wody
  • 12 łyżek przyprawy curry
  • 12 łyżek soli
  • Do słoika
  • ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika
  • Kawałek selera do słoika
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki z curry

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy. Do gorącej zalewy wrzucamy obraną, pokrojoną w plastry cebulę, gotujemy do chwili aż cebula zmięknie.

  2. 2.Ogórki myjemy, odcinamy tzw. dupki i kroimy podłużne plastry, po czy układamy pionowo w słoiki.

  3. 3.Do każdego słoika wkładamy po kawałku selera i kilka ziarenek gorczycy.

  4. 4. Zalewamy zalewą z cebulą i szczelnie zamykamy słoiki.

  5. 5. Słoiki pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
    6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    7. Gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 lipca Pychotka, a te Twoje zdjęcia, to tak jakbym widział swój stół w kuchni ;) U nas jest teraz podobnie, i setki takich przerabiamy w tygodniu :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń