Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z czosnkiem

Ogórki z czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1104 Ocena: 13735

Dodano:

Odsłon: 4823

Ogórki z czosnkiem to doskonały dodatek do mięsa, bardzo prosty sposób przygotowania. Czosnek w polskiej kuchni uznaje się za jeden najsilniejszy antybiotyk, dodaje walory smakowe a ogórki z czosnkiem są idealne.

Składniki

  • 10 kg ogórków
  • 12 ząbków czosnku
  • 2 szk. cukru
  • 3 szk. octu
  • 2 łyżka soli
  • 2 szk. oleju
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki z czosnkiem

Przygotowanie

  1. 1.Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
    2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
    3. Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, cukier, ocet, sól, olej, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.

  2. 4. Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.
    5. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

  3. 6.Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    7. Gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń