Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy ogórki i porzeczki to dobre połączenie? Z tym przepisem przekonasz się, że tak. Ten nietypowe połączenie z pewnością na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru, gdyż ogórki z porzeczkami nabierają wyjątkowego aromatu i są jeszcze smaczniejsze. Przygotuj przynajmniej kilka słoiczków, a gwarantujemy, że znikną w ekspresowym tempie.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326210
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12028
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16666
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5393
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326210
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12028
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16666
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5393
Składniki
Ogórki opłucz w zimnej wodzie i usuń wszelkie zanieczyszczenia. Przygotuj słoiki. Na dnie słoika ułóż lekko zmiażdżony czosnek, ziele angielskie, koper, liście wiśni oraz chrzan. Ogórki ułóż jeden przy drugim, a na wierzch połóż porzeczki. Lekko potrząśnij słoikiem, by porzeczki były równomiernie ułożone w środku.
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem. Przykryj słoik wieczkiem, ale nie zakręcaj go. Przytrzymaj ogórki 10 minut, a następnie wylej zalewę do osobnego naczynia. Ponownie zalej ogórki wrzącą zalewą i odstaw na 10 minut. Wylej wodę do naczynia. Dorzuć do tej wody sól, cukier i przyprawy. Jak tylko marynata się zagotuje, zdejmij ją z ognia i wlej ocet. Ponownie wlej zalewę do słoika i zakręć go. Odwróć słoik do góry dnem i poczekaj do wystudzenia. Tak przygotowane ogórki możesz zanieść do piwnicy lub do spiżarni, gdzie jest sucho, chłodno i ciemno. Ogórki najlepiej wypróbować po kilku dniach.