Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy ogórki i porzeczki to dobre połączenie? Z tym przepisem przekonasz się, że tak. Ten nietypowe połączenie z pewnością na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru, gdyż ogórki z porzeczkami nabierają wyjątkowego aromatu i są jeszcze smaczniejsze. Przygotuj przynajmniej kilka słoiczków, a gwarantujemy, że znikną w ekspresowym tempie.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Ogórki opłucz w zimnej wodzie i usuń wszelkie zanieczyszczenia. Przygotuj słoiki. Na dnie słoika ułóż lekko zmiażdżony czosnek, ziele angielskie, koper, liście wiśni oraz chrzan. Ogórki ułóż jeden przy drugim, a na wierzch połóż porzeczki. Lekko potrząśnij słoikiem, by porzeczki były równomiernie ułożone w środku.
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem. Przykryj słoik wieczkiem, ale nie zakręcaj go. Przytrzymaj ogórki 10 minut, a następnie wylej zalewę do osobnego naczynia. Ponownie zalej ogórki wrzącą zalewą i odstaw na 10 minut. Wylej wodę do naczynia. Dorzuć do tej wody sól, cukier i przyprawy. Jak tylko marynata się zagotuje, zdejmij ją z ognia i wlej ocet. Ponownie wlej zalewę do słoika i zakręć go. Odwróć słoik do góry dnem i poczekaj do wystudzenia. Tak przygotowane ogórki możesz zanieść do piwnicy lub do spiżarni, gdzie jest sucho, chłodno i ciemno. Ogórki najlepiej wypróbować po kilku dniach.