Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy ogórki i porzeczki to dobre połączenie? Z tym przepisem przekonasz się, że tak. Ten nietypowe połączenie z pewnością na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru, gdyż ogórki z porzeczkami nabierają wyjątkowego aromatu i są jeszcze smaczniejsze. Przygotuj przynajmniej kilka słoiczków, a gwarantujemy, że znikną w ekspresowym tempie.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5040
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1934
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5040
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1934
Składniki
Ogórki opłucz w zimnej wodzie i usuń wszelkie zanieczyszczenia. Przygotuj słoiki. Na dnie słoika ułóż lekko zmiażdżony czosnek, ziele angielskie, koper, liście wiśni oraz chrzan. Ogórki ułóż jeden przy drugim, a na wierzch połóż porzeczki. Lekko potrząśnij słoikiem, by porzeczki były równomiernie ułożone w środku.
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem. Przykryj słoik wieczkiem, ale nie zakręcaj go. Przytrzymaj ogórki 10 minut, a następnie wylej zalewę do osobnego naczynia. Ponownie zalej ogórki wrzącą zalewą i odstaw na 10 minut. Wylej wodę do naczynia. Dorzuć do tej wody sól, cukier i przyprawy. Jak tylko marynata się zagotuje, zdejmij ją z ognia i wlej ocet. Ponownie wlej zalewę do słoika i zakręć go. Odwróć słoik do góry dnem i poczekaj do wystudzenia. Tak przygotowane ogórki możesz zanieść do piwnicy lub do spiżarni, gdzie jest sucho, chłodno i ciemno. Ogórki najlepiej wypróbować po kilku dniach.