Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inaczej zwane ''samokiszne'' :) Kiedy tylko pojawiają się pierwsze ogórki w nieco większej ilości, wiele i wielu z nas łapie większe naczynie i przygotowuje ogórki małosolne lub też takie zakiszane. Na pewno większość z nas pamięta te robione przez Mamy i Babcie, które były tak pyszne, że nie da się tego zapomnieć. I zawsze pierwszy gar znikał najdalej następnego dnia rano, drugi też, trzeci i czwarty starczał na nieco dłużej, a piąty albo szósty trzeba było wyrzucić :) przynajmniej tak było u mnie :) Teraz, korzystając z tego, że lato w pełni, ''sezon ogórkowy'' trwa w najlepsze - przygotujmy takie idealne do kanapek ogórki :)
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1315
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 44
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1315
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 44
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Składniki
Na dnie 2,5l garnka układamy przekrojoną na pół główkę czosnku i pociętą na mniejsze części łodygę czosnku z kwiatami.
Ogórki myjemy, kroimy na połówki (większe egzemplarze na 4) i układamy w garnku. Ma być ich tyle, by prawie wypełniły garnek. Na wierzch kładziemy liść chrzanu.
Przygotowujemy zalewę: w garnuszku zagotowujemy wodę, sól, cukier i ocet, ewentualnie też listki laurowe . Ocet możemy dodać też po zagotowaniu wody z solą i cukrem, ogórki i tak wyjdą super :) Zagotowujemy zalewę i mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru.
Wrzącą zalewą zalewamy ogórki, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Najlepiej do następnego dnia, ale to raczej się nie udaje, zwłaszcza przy pierwszej partii ogórków i następnego dnia na dnie garnka pływają sobie smętnie 3-4 kawałeczki :D Smacznego!!!!