Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą

Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 278

Dostałam od Taty trochę lekko wyrośniętych ogórków. Tak sobie myślałam co by tu z nimi zrobić. Na mizerię było ich za dużo, zrobiłam więc po kilka słoiczków dwa rodzaje sałatki. Na zimę będą jak znalazł. Domowe zawsze lepsze od kupnych a i oszczędność kasy będzie.

Składniki

  • 2,5 kg ogórków ( po obraniu )
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka żółtej gorczycy
  • 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka chili jalapeno kruszonego
  • ok. 1/2 szk octu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą

Przygotowanie

  1. Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń