Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzybki marynowane doskonale smakują.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, słoiki, łyżka stołowa, sitko, szklanka ( 250 ml )
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2697
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3073
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2697
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3073
Składniki
Grzybki oczyszczamy płuczemy w zimnej wodzie, osączamy na sitku. Większe grzyby możemy przekroić na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 - 20 minut, następnie osączamy na sitku. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę na zalewę , dodajemy cukier, sól, przyprawy, zagotowujemy. Gdy zalewa się zagotuje, wlewamy ocet, wsypujemy pokrojoną cebulę , grzyby, gotujemy jeszcze około 5 minut. Gorące grzybki przekładamy do słoików. Słoiki łatwiej napełnisz grzybkami gdy użyjesz lejka z dużą dziurą . Staraj się , aby w każdym słoiku znajdowały się przyprawy. Grzybki powinny być zakryte zalewą , najlepiej jest odczekać chwilę po napełnieniu słoików i w razie potrzeby dolać zalewy.
. Brzegi słoików wytrzyj papierowym ręcznikiem szczelnie zakręć wieczkami. Pasteryzuj około15 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Marynowane opieńki możesz zacząć kosztować po upływie miesiąca, w tym czasie grzybki przejdą smakiem przypraw. Smacznego !