Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka bez skórki na zimę

Papryka bez skórki na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 697 Ocena: 6304

Dodano:

Odsłon: 3120

Delikatna papryka bez skórki marynowana z czosnkiem w zalewie z oliwy i cytryny. Taka papryka jest delikatna i łatwostrawna. Jest też dość miękka dzięki czemu łatwo rozgnieść ją widelcem więc idealnie nadaje się do past, smarowideł czy masła smakowego. Troszkę pracochłonna ale warto ją przygotować:)

Składniki

  • papryka czerwona 5 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa z oliwek 125 ml
  • sok z 1 cytryny
  • sól 1 łyżeczka płaska
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Papryka bez skórki na zimę

Przygotowanie

  1. Paprykę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, obciążamy żeby była pod powierzchnią wody /ja wkładam przykrywkę od mniejszego garnka/, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 7-10 min. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną paprykę, obieramy ze skórki usuwając gniazdo nasienne i pestki.
    Tak przygotowaną paprykę możemy pokroić w większą kostkę lub grubsze plastry /idealne na kanapki:)/
    Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą - tak by sól dokładnie się rozpuściła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.Do zalewy możemy dodać 3-4 łyżki soku, który wypłynie z obranej papryki.
    Na dno dwóch słoików /tyle u mnie wyszło z powyższych składników/ układamy kilka plastrów czosnku i łyżkę zalewy. Następnie układamy warstwę papryki, 2-3 plastry czosnku i łyżkę zalewy itd. Napełnione słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń