Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna papryka bez skórki marynowana z czosnkiem w zalewie z oliwy i cytryny. Taka papryka jest delikatna i łatwostrawna. Jest też dość miękka dzięki czemu łatwo rozgnieść ją widelcem więc idealnie nadaje się do past, smarowideł czy masła smakowego. Troszkę pracochłonna ale warto ją przygotować:)
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 208
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 119
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 208
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 119
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Składniki
Paprykę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, obciążamy żeby była pod powierzchnią wody /ja wkładam przykrywkę od mniejszego garnka/, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 7-10 min. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną paprykę, obieramy ze skórki usuwając gniazdo nasienne i pestki. Tak przygotowaną paprykę możemy pokroić w większą kostkę lub grubsze plastry /idealne na kanapki:)/ Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą - tak by sól dokładnie się rozpuściła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.Do zalewy możemy dodać 3-4 łyżki soku, który wypłynie z obranej papryki. Na dno dwóch słoików /tyle u mnie wyszło z powyższych składników/ układamy kilka plastrów czosnku i łyżkę zalewy. Następnie układamy warstwę papryki, 2-3 plastry czosnku i łyżkę zalewy itd. Napełnione słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.