Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3342

Dodano:

Odsłon: 6325

Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana papryka przygotowana na zimę z miodem - świetna jako dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków czosnku - będzie super :) Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach, wówczas zalewy pewnie  zostanie. Polecam pięknie przepis, bo wypróbowany i dobry :) Pozdrawiam!

Składniki

  • 3 kg czerwonej i żółtej papryki
  • zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 7 łyżek naturalnego płynnego miodu
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • 2 łyżki gorczycy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szersze paski po całej długości - układamy w wyparzonych słoikach.

  2. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącym roztworem zalewamy paprykę, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut - gorące usawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po wystudzeniu przenosimy słoiki w ciemne i chłodne miejsce na przechowanie.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 października 2017 No masz, z miodem jeszcze nie robiliśmy. Musi super smakować, więc leci do pamięci :)
Co chwilę czegoś nowego się dowiaduję ;)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń