Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka po cygańsku to cała mieszanina smaków, kolorów i zapachów, tak jak kultura romska. Znajduje się tu delikatna słodycz pomidorów, ostrość papryki i wyrazistość ziół. Ocet nadaje odpowiedniej kwaskowatości, a wędzona papryka bardzo charakterystycznej nuty. Ten dodatek świetnie sprawdzi się do mięs, kanapek czy sałatek.
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 195
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 7012
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 195
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 7012
Składniki
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je na połówki i połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 180 st. Celsjusza przez kilkanaście minut, aż skórka nie zacznie pękać. Słoiki wysterylizuj. Upakuj do nich ciasno papryki.
Pomidory umyj i sparz we wrzątku. Obierz je ze skórki. Podziel je na ćwiartki i wykrój zielone części. Zgnieć je dłońmi nad rondelkiem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj je do pomidorów. Papryczki chili przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Bardzo drobno je posiekaj i dołóż do rondelka.
Do rondelka włóż wszystkie pozostałe składniki z wyłączeniem soku z cytryny. Postaw naczynie na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez 30 minut lub do momentu aż pomidory się rozpadną. Usuń rozmaryn i dodaj sok z cytryny.
Zalej gorącą mieszaniną papryki, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca z góry. Zakręć słoiki i wstaw je do garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je do połowy wodą. Papryki po cygańsku pasteryzuj przez ok. 15-20 minut. Słoiki wyjmij i studź przez 24 godziny zakrętkami do dołu.