Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka w occie winnym

Papryka w occie winnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 907 Ocena: 18353

Dodano:

Odsłon: 904

Przepyszna i delikatna!

Składniki

  • Papryka ile kto chce u mnie 6 kg
  • zalewa: 1 l wody, 1,5 szkl octu winnego białego, 2 łyżki soli i cukru
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarno, gorczyca
  • Cebula , czosnek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Papryka w occie winnym

Przygotowanie

  1. Papryki trzeba oczyścić i pokroić na połówki. Papryki upiekłam do lekkiego przypalenia- chodzi i smak i papryki łatwiej układają się w słoikach.


  2. Po upieczeniu można je zawinąć w torbę foliową i zaparzyć i zdjąć skórkę ale w tym roku robiłam ze skórką- ta na zielonych i żółtych paprykach jest o wiele cieńsza.
    Papryki ułożyłam dosyć luźno w słoikach z plastrem cebuli.
    Ilość zalewy oblicza się na podstawie pojemności napełnionych słoików.
    Jeśli całkowita pojemność słoików wynosi np. :
    10 słoików po 330 ml , czyli 3,3 l to potrzebujemy 1,65 l zalewy.
    przy tej proporcji, wyjdzie około 5 szkl. wody i około 400 ml octu winnego. Cukier i sól można dodać w czubatej wersji.
    ale się rozpisałam.....
    Do zalewy dodałam liście, ziele, gorczycę, pieprz, sól, cukier, posiekany czosnek i wymieszałam. Można zagotować ale nie trzeba.
    Zalaną i zakręconą paprykę pasteryzowałam 15- 20 minut od zagotowania wody.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 3 dni temu Mam dużo jabłkowego i tak się zastanawiam, czy to zda egzamin. Pysznie się prezentuję, ale muszę zapytać fachowca, albo raczej po tych ostatnich nowomowach "fachowczyni" :D Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń