Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 480
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 51
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 480
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 51
Składniki
Papryki trzeba oczyścić i pokroić na połówki. Papryki upiekłam do lekkiego przypalenia- chodzi i smak i papryki łatwiej układają się w słoikach.
Po upieczeniu można je zawinąć w torbę foliową i zaparzyć i zdjąć skórkę ale w tym roku robiłam ze skórką- ta na zielonych i żółtych paprykach jest o wiele cieńsza. Papryki ułożyłam dosyć luźno w słoikach z plastrem cebuli. Ilość zalewy oblicza się na podstawie pojemności napełnionych słoików. Jeśli całkowita pojemność słoików wynosi np. : 10 słoików po 330 ml , czyli 3,3 l to potrzebujemy 1,65 l zalewy. przy tej proporcji, wyjdzie około 5 szkl. wody i około 400 ml octu winnego. Cukier i sól można dodać w czubatej wersji. ale się rozpisałam..... Do zalewy dodałam liście, ziele, gorczycę, pieprz, sól, cukier, posiekany czosnek i wymieszałam. Można zagotować ale nie trzeba. Zalaną i zakręconą paprykę pasteryzowałam 15- 20 minut od zagotowania wody.
Smacznego :)