Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka z cukinią w zalewie curry

Papryka z cukinią w zalewie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 3740

Dodano:

Odsłon: 837

Smaczna przekąska z papryki i cukinii w zalewie curry. Doskonale pasuje do kanapek lub dań obiadowych /zamiast surówki/. Prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki

  • cukinia 2 szt
  • papryka 2 kg
  • czosnek 2 główki
  • gorczyca
  • zalewa:
  • woda 6 szklanek
  • ocet 10% 1 szklanka
  • cukier 0,5 kg
  • sól 3 łyzeczki płaskie
  • curry 1 łyżka z czubkiem
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z przygotowanych składników zagotowujemy zalewę, gotujemy 2 min. odstawiamy do przestudzenia.
    Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i nasiona i kroimy w szerokie paski.
    Cukinie obieramy, kroimy w słupki /jeśli cukinia ma przerośnięte gniazdo nasienne usuwamy je/.
    Czosnek obieramy i ząbki kroimy w plastry.
    Do słoików /250-330 ml/ wsypujemy po 0,5 łyżeczki gorczycy i po 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry a następnie dość ciasno układamy plastry papryki i słupki cukinii i zalewamy przygotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń