Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona papryka z czosnkiem na zimę to niezwykle aromatyczny dodatek do obiadów, kanapek czy sałatek. Ta metoda obróbki sprawia, że warzywo jest znacznie łagodniejsze, a jednocześnie pełne smaku. Całość jest mocno czosnkowa, z wyraźnym, ziołowym akcentem natki pietruszki.
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6360
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 119
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 85
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...
Odsłon: 1379
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6360
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 119
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 85
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...
Odsłon: 1379
Składniki
Papryki umyj i przetnij na pół przez łodygę. Blachę do pieczenia wysmaruj olejem. Ułóż paprykę na niej, skórą do góry. Upiecz ją w piekarniku, w 200 st. Celsjusza, aż skórka się delikatnie zwęgli. Zajmuje to zazwyczaj 15-20 minut. Natychmiast przenieś warzywo do zamykanego pojemnika i pozwól im się ostudzić do temperatury pokojowej. Usuń zwęgloną skórkę, w razie potrzeby pod bieżącą wodą lub w misce zimnej wody. Oczyść papryki z nasion i błonek. Pokrój je w paski.
Czosnek obierz. Poszczególne ząbki drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na bardzo małym ogniu. Dodaj czosnek i gotuj całość przez 15 minut. Do oliwy włóż papryki i gotuj przez kolejne 15 minut, cały czas na bardzo małej sile palnika. Zdejmij wszystko z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj ocet, sól i pieprz.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość składników wystarczają dwa litrowe. Całość upakuj dość ciasno do słoików, zaczynając od papryk i czosnku. Na to włóż dużą ilość umytej wcześniej natki pietruszki. Zalej paprykę olejem do poziomu 2 cm poniżej gwintów. Dobrze zakręć. Piekarnik nastaw na 110 st. Celsjusza. Słoiki z pieczoną papryką z czosnkiem na zimę pasteryzuj przez 20 minut. Wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej, zakrętką do dołu.