Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona papryka z czosnkiem na zimę to niezwykle aromatyczny dodatek do obiadów, kanapek czy sałatek. Ta metoda obróbki sprawia, że warzywo jest znacznie łagodniejsze, a jednocześnie pełne smaku. Całość jest mocno czosnkowa, z wyraźnym, ziołowym akcentem natki pietruszki.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7547
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 192
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2292
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 521
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7547
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 192
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2292
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 521
Składniki
Papryki umyj i przetnij na pół przez łodygę. Blachę do pieczenia wysmaruj olejem. Ułóż paprykę na niej, skórą do góry. Upiecz ją w piekarniku, w 200 st. Celsjusza, aż skórka się delikatnie zwęgli. Zajmuje to zazwyczaj 15-20 minut. Natychmiast przenieś warzywo do zamykanego pojemnika i pozwól im się ostudzić do temperatury pokojowej. Usuń zwęgloną skórkę, w razie potrzeby pod bieżącą wodą lub w misce zimnej wody. Oczyść papryki z nasion i błonek. Pokrój je w paski.
Czosnek obierz. Poszczególne ząbki drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na bardzo małym ogniu. Dodaj czosnek i gotuj całość przez 15 minut. Do oliwy włóż papryki i gotuj przez kolejne 15 minut, cały czas na bardzo małej sile palnika. Zdejmij wszystko z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj ocet, sól i pieprz.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość składników wystarczają dwa litrowe. Całość upakuj dość ciasno do słoików, zaczynając od papryk i czosnku. Na to włóż dużą ilość umytej wcześniej natki pietruszki. Zalej paprykę olejem do poziomu 2 cm poniżej gwintów. Dobrze zakręć. Piekarnik nastaw na 110 st. Celsjusza. Słoiki z pieczoną papryką z czosnkiem na zimę pasteryzuj przez 20 minut. Wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej, zakrętką do dołu.