Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędna w smaku pasta z sezonowych warzyw. Jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić jej zrobienie, wszystkie warzywa zmiel w maszynce do mięsa. Pasta, dzięki dodatkowi imbiru i chili wychodzi lekko pikantna. W zależności od upodobań możesz zwiększać lub zmniejszać ich ilość.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30783
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3574
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2672
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1086
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30783
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3574
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2672
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1086
Składniki
Cukinię i marchewkę umyj, osusz i obierz.
Cukinię przekrój na pół i pozbądź się pestek. Zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż na sitko i odstaw.
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Pomidory oraz paprykę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Paprykę przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Pomidory podziel na mniejsze części.
Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij. Dodaj marchewkę i smaż przez 3 minuty. Następnie wrzuć paprykę i znowu smaż przez chwilę. Na samym końcu dodaj pomidory, odciśniętą na sitku cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość gotuj przez 20 minut, po upływie czasu dodaj przyprawy: sól, cukier, imbir i chili. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na mniejszym ogniu przez kolejne 30 minut. Na sam koniec wlej ocet i zamieszaj.
Wszystko zblenduj na gładką masę i zdejmij z palnika.
Gotową pastę przekładaj do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Odkładaj do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozwól ostygnąć. Gdy słoiki będą zimne, odwróć je zakrętkami do góry.