Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pasta to kolejny mój eksperyment kulinarny, który okazał się rewelacją! Idealnie nadaje się do smarowania kanapek, ale jest też doskonałym dodatkiem do sosów czy zup. Taką pastę można sporządzać na bieżąco w sezonie paprykowym, ale równie dobrze można ją pasteryzować w słoikach. Papryka jest teraz w dobrej cenie, wiec wykorzystajcie ten czas i zróbcie zapasy na zimowy czas.
blacha do pieczenia, blender
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12393
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1016
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4323
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 890
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1135
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4094
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12393
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1016
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4323
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 890
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1135
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4094
Składniki
Blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem.
Papryki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, natrzeć każdą odrobiną oleju i ułożyć na przygotowanej blasze. Piekarnik nagrzać do 200°C, włożyć blachę z paprykami, piec aż do pomarszczenia i zrumienienia skórki ok. 20-30 min. w zależności od wielkości papryk. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia, po czym zdjąć z każdej skórkę i usunąć gniazda nasienne. Ponieważ papryka puści dużo wody w trakcie pieczenia należy ją odlać i dobrze z niej odsączyć papryki po oczyszczeniu.
Tak przygotowane papryki włożyć do blendera, dodać pomidory wraz z olejem, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól, cukier, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, pieprz i ostrą paprykę. Wszystkie składniki dobrze zmiksować na gładką pastę.
Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować 15 minut. lub używać na bieżąco.