Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasztet z golonki, serc i wątróbek z indyka.

Pasztet z golonki, serc i wątróbek z indyka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1812 Ocena: 29325

Dodano:

Odsłon: 1372

Pasztet zrobiony z wieprzowej golonki, serc i wątróbek z indyka. Pasztet za pasteryzowany w słoiczkach 350 ml.

Składniki

  • golonka wieprzowa 1,5 kg
  • serca z indyka 60 dag
  • wątróbki z indyka 60 dag
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • bułki pszenne 2 szt. czerstwe
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Gałka muszkatołowa połowa startej
  • słoiczki 350 ml 8 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z golonki, serc i wątróbek z indyka.

Przygotowanie

  1. Z wymytej golonki wycinamy kość, mięso ze skórą kroimy w większe kawałki. Serca płuczemy w zimnej wodzie. Mięso z golonki i serca zalewamy wodą, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 2 godziny. Po 90 minutach gotowania dodajemy marchew, korzeń pietruszki i cebulę przekrojoną na połowę.Ugotowane mięsa studzimy a w oddzielnym garnczku opłukane wątróbki zalewamy wrzącym wywarem i parzymy 20 minut. Wątróbki najlepiej pokroić w mniejsze kawałki. Suche bułki moczymy w pozostałym wywarze, namoczone odciskamy. Ostudzone mięsa, wątróbki i warzywa mielimy przez sito 2,5 mm. Do zmielonych składników dodajemy szklankę wywaru (250 ml) i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wymieszany farsz dodatkowo rozdrabniamy jeszcze blenderem na papkę. Gotowym farszem napełniamy słoiczki. Słoiczki z pasztetem pasteryzujemy 40 minut w 100 stopniach Celsjusza, po 24 godzinach 30 minut w tej samej temperaturze. Ostudzone słoiczki przechowujemy w lodówce.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń