Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośredniego spożycia.
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 145
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 171
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 145
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 171
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Umytą paprykę w całości przekładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Przypiekamy przez ok. 30 minut aż skórka będzie ciemna. Obieramy jeszcze ciepłą, bo skórka łatwiej odchodzi. Usuwamy ogonki i wylewamy sok z papryki do naczynia żaroodpornego. Kroimy paprykę w paski, oczyszczamy z nasion i przekładamy do odpowiedniej wielkości miski. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, szczyptę soli do smaku i wlewamy powstały sok z upieczonej papryki. Wszystko mieszamy. Przekładamy do słoików, dodajemy do każdego 1 liść laurowy, łyżeczkę białej gorczycy i zalewamy oliwą. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut. Uwagi: Do wykonania tego przepisu można używać różnych kolorów papryki. Wszystkie rodzaje wspanale smakują.