Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok z pigwowca zawiera sporo witaminy C oraz wiele innych witamin oraz pierwiastków mineralnych, które wzmacniają układ odpornościowy zwłaszcza w sezonie infekcji.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 250
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 250
Składniki
PIGWOWIEC NA TRZY RÓŻNE SPOSOBY: Sok z pigwy zawiera sporo witaminy C oraz wiele innych witamin oraz pierwiastków mineralnych, które wzmacniają układ odpornościowy zwłaszcza w sezonie infekcji. Syrop z pigwowca: -------------------------- 2.5 kg owoców pigwowca 1,5 kg cukru 1,5 litra wody Owoce pigwowca umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda nasienne. Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić owoce i wyłączyć ogień. Garnek przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ponownie garnek wstawić na mały ogień i podgrzewać do zagotowania. Wyłączyć i odstawić pod przykryciem aż ostygnie. Przelać przez sito. Czysty syrop rozlać do butelek i pasteryzować 15 minut. SYROP Z PIGWOWCA ZALANY MIODEM: --------------------------------------------------------- ok. 30 dag owoców pigwowca 1/2 litra płynnego miodu Owoce pigwowca myjemy, przecinamy na pół i ostrą końcówką małej łyżeczki usuwamy pestki. Każdą połówkę kroimy w cienkie plasterki a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do większego słoika (napełniamy do połowy) owocami) i zalewamy do pełna płynnym miodem. Odstawiamy na tydzień, każdego dnia dokładnie mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Po tym czasie syrop nadaje się do spożycia. Podajemy po łyżeczce w czasie przeziębienia. Nie musimy oddzielać syropu od owoców. OWOCE PIGWOWCA ZASYPANE CUKREM: ----------------------------------------------------------- Dowolną ilość owoców pigwowca dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Układać w szklanym słoju warstwami: warstwa startego pigwowca warstwa cukru. Słoik zamknąć i już po 3 dniach otrzymamy pyszny, aromatyczny i zdrowy sok, który możemy dodawać do herbaty czy pić rozcieńczony z wodą.