Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10352
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11577
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 579
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10352
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11577
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 579
Składniki
Przerośnięte ogórki idealnie sprawdzają się jako pikle. Ogórki obrałam, przekroiłam na pół i małą łyżeczką wyjęłam gniazda nasienne. Część ogórków pocięłam wzdłuż na dwunastki- czyli po prostu cienkie kliniki- do większych słoików. A część w poprzek- w półksiężycki, do mniejszych słoików. Marchewke pokroiłam wzdłuż na 4.
Pokrojone ogórki zasypałam solą, przemieszałam i czekałam. Można zostawić je na noc, albo odlać wodę po godzinie. Potem zasypałam je cukrem i znowu poczekałam godzinę. Gdy ogórki znowu puszczą sok, dodałam: ocet, czarnuszkę, ziele, liść, kurkumę, chili. Klasyczny przepis na pikle składa się tylko z soli, cukru, octu i marchwi i gorczycy.
Pikle przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam , zaczynając od wstawienia w zimną wodę, 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego :)