Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424801
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10646
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336933
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424801
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10646
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336933
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4739
Składniki
Przerośnięte ogórki idealnie sprawdzają się jako pikle. Ogórki obrałam, przekroiłam na pół i małą łyżeczką wyjęłam gniazda nasienne. Część ogórków pocięłam wzdłuż na dwunastki- czyli po prostu cienkie kliniki- do większych słoików. A część w poprzek- w półksiężycki, do mniejszych słoików. Marchewke pokroiłam wzdłuż na 4.
Pokrojone ogórki zasypałam solą, przemieszałam i czekałam. Można zostawić je na noc, albo odlać wodę po godzinie. Potem zasypałam je cukrem i znowu poczekałam godzinę. Gdy ogórki znowu puszczą sok, dodałam: ocet, czarnuszkę, ziele, liść, kurkumę, chili. Klasyczny przepis na pikle składa się tylko z soli, cukru, octu i marchwi i gorczycy.
Pikle przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam , zaczynając od wstawienia w zimną wodę, 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego :)