Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle

Pikle

Autor:

Przepisów i artykułów: 591 Ocena: 11852

Dodano:

Odsłon: 4552

Z kurkumą i czarnuszką. Smaki dzieciństwa :)

Składniki

  • Ogórki 3kg- najlepiej przerośnięte
  • sól 2-3 łyżki
  • cukier 0,5- 0,75 szklanki
  • ocet 0,5 szklanki
  • Łyżka- gorczycy, u mnie czarnuszka
  • Marchew 1 szt.
  • opcjonalnie: kurkuma, liść i ziele, chili
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikle

Przygotowanie

  1. Przerośnięte ogórki idealnie sprawdzają się jako pikle.

    Ogórki obrałam, przekroiłam na pół i małą łyżeczką wyjęłam gniazda nasienne.

    Część ogórków pocięłam wzdłuż na dwunastki- czyli po prostu cienkie kliniki- do większych słoików. A część w poprzek- w półksiężycki, do mniejszych słoików.

    Marchewke pokroiłam wzdłuż na 4.

  2. Pokrojone ogórki zasypałam solą, przemieszałam i czekałam. Można zostawić je na noc, albo odlać wodę po godzinie.

    Potem zasypałam je cukrem i znowu poczekałam godzinę.

    Gdy ogórki znowu puszczą sok, dodałam:
    ocet, czarnuszkę, ziele, liść, kurkumę, chili.

    Klasyczny przepis na pikle składa się tylko z soli, cukru, octu i marchwi i gorczycy.

  3. Pikle przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam , zaczynając od wstawienia w zimną wodę, 10 minut od momentu zagotowania.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń