Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle kolorowe

Pikle kolorowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7503

Dodano:

Odsłon: 37067

Wielowarzywne konserwowe pikle, bardzo smaczne i pięknie wyglądające zimą na np,świątecznym stole. Przepis na 3 duże słoiki. Polecam :)

Składniki

  • ok.8 sztuk ogórków gruntowych
  • 1 marchew
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 kalafiora
  • duża garść fasolki szparagowej zielonej
  • 10 małych cukrowych cebulek
  • 10 sztuk pieczarek
  • na słoik po 2 ząbki czosnku,2 liście laurowe
  • po łyżeczce gorczycy,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • Zalewa: 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafiora podzielić na małe różyczki i sparzyć na sicie wrzącą wodą. Fasolkę gotować przez 5 minut.Ogórki pokroić wzdłuż na pół i na grube krążki, paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki, obrać pieczarki, cebulkę pokroić wzdłuż na pół, a marchew pokroić na plasterki.

  2. Do słoików wrzucić wszystkie przyprawy i układać ściśle przygotowane warzywa i pieczarki.Składniki na zalewę zagotować i gorącą wlać do słoików. Pasteryzować 5 minut, odwrócić do góry dnem i poczekać, aż wystygną. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 18 października 2013 Cudnie wyglądają,a czemu ja to "przegapiłam" Cóż zrobię za rok -) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 18 sierpnia 2013 potwierdzam pyszności robię podobne tylko bez fasolki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 sierpnia 2013 Dziękuję Wam i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 sierpnia 2013 oj super przepisik ,do zrobienia ,tylko nie moimi rękoma :)pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 sierpnia 2013 świetny przepis,takie pikle można zaserwować na różne okazje, zostawiam kciuka

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 sierpnia 2013 Super kolorowe i bardzo apetycznie wyglądają. Na pewno zaprawie sobie na zimę takie słoiczki :) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń