Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle ogórkowo dyniowe

Pikle ogórkowo dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18175

Dodano:

Odsłon: 1256

Wyraziste w smaku! Dynia nadaje słodyczy a ogórek wyjątkowego aromatu.

Składniki

  • Ogórek gruntowy przerośnięty 3 kg
  • Dynia młoda po obraniu 1,5 kg
  • w sumie po pokrojeniu będzie 5-6 l
  • Sól 5 łyżek
  • Ocet 1 szkl
  • Cukier 1- 1,25 szkl
  • Gorczyca 2 łyżki
  • opcjonalnie: czarnuszka i kurkuma, chili
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikle ogórkowo dyniowe

Przygotowanie

  1. Najlepsze są przerośnięte ogórki, trzeba je obrać, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki i pokroić na półplasterki.
    Dynię polecam tylko młodą, można użyć ją ze skórką, a każdy kto obierał dojrzałą dynię wie co to za mordęga. Wydrążoną dynię pokroiłam na kawałki podobne wielkością do ogórków.
    Wyszło 6 l. Zasypałam je solą i przemieszałam, puszczą sok. Trzeba go zlać. To samo robi się z cukrem. Na koniec dodaje się ocet i w podstawowej wersji gorczycę. Ja wybrałam kurkumę chili i czarnuszkę.
    Mieszankę układa się dosyć ściśle w słoikach podlewa pozostałą zalewą i pasteryzuje 15 minut od zagotowania się wody.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 17 sierpnia Interesujący przepis wart wypróbowania - jeszcze trochę miejsca w spiżarni i słoików się znajdzie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 13 sierpnia Czarnuszka to świetny pomysł - będą pikle z charakterem! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 sierpnia Coś podobnego robimy, tylko musimy jeszcze trochę poczekać na własne dynie ;) Takich z ogórków już dużo zrobiliśmy, a i trochę też zostało zjedzone, taki klimat :D
Dużo tego jest, więc trzeba to w brzuszkach przerabiać ;p
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń