Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyraziste w smaku! Dynia nadaje słodyczy a ogórek wyjątkowego aromatu.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3912
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415130
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2469
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3912
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415130
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2469
Składniki
Najlepsze są przerośnięte ogórki, trzeba je obrać, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki i pokroić na półplasterki. Dynię polecam tylko młodą, można użyć ją ze skórką, a każdy kto obierał dojrzałą dynię wie co to za mordęga. Wydrążoną dynię pokroiłam na kawałki podobne wielkością do ogórków. Wyszło 6 l. Zasypałam je solą i przemieszałam, puszczą sok. Trzeba go zlać. To samo robi się z cukrem. Na koniec dodaje się ocet i w podstawowej wersji gorczycę. Ja wybrałam kurkumę chili i czarnuszkę. Mieszankę układa się dosyć ściśle w słoikach podlewa pozostałą zalewą i pasteryzuje 15 minut od zagotowania się wody.
Smacznego :)