Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Różnorodne pikle wspaniałym dodatkiem obiadowym lub kolacyjnym. Wyśmienite z pieczonym mięskiem lub pasztetem.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 45
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 45
Składniki
Przygotować warzywa, oczyścić i wydrążyć.
Marchewkę oskrobać, pokroić w talarki. Wrzucić na gorącą osoloną wodę i gdy zagotuje się , wyjąć.
Podobnie postąpić z kalafiorem podzielonym na różyczki.
Fasolkę szparagową podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić na osoloną wrzącą wodę. Gotować 3-5 minut.
Cebulę szalotkę pokroić na plastry i wrzucić na osoloną , wrzącą wodę. Gdy zagotuje się, wyjąć.
Cukinię pokroić w grubsze plasterki.
A paprykę w duże kawałki.
Wszystkie warzywa złożyć do garnka ,dodać pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chili posypać 1 łyżką soli i wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Kilkakrotnie wymieszać.
Przygotować klasyczną zalewę: 1 szklanka octu jabłkowego 5 szklanek wody 5 łyżek cukru 5 łyżeczek soli Przyprawy: liść laurowy , ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca. Zagotować , gotować 5 minut, odstawić aby wystygła i przecedzić przez sito. Do wyparzonych słoików nałożyć do połowy odsączone warzywa, na nie położyć po dwa czerwone i żółte pomidorki. Na nie położyć warzywa. Lekko ugnieść.
Pikle zalać zalewą, odczekać chwilkę i ewentualnie uzupełnić. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Smacznego!!!