Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 422 Ocena: 5745

Dodano:

Odsłon: 5210

Świetna zaprawa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik i smaczna sałatka do obiadu gotowa.

Składniki

  • 6-7 średnich cukinii
  • do każdego dużego słoika:
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • zalewa:
  • 1,5 szkl. octu 10%
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikle z cukinii

Przygotowanie

  1. Do czystych słoików powkładać ćwiartki cebuli, czosnek, gorczycę, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Cukinie obrać. Usunąć pestki. Pokroić w słupki i powkładać do słoików. Zagotować składniki zalewy. Gorącą wlać do słoików. Powycierać dokładnie brzegi. Zakręcić zakrętki. Pasteryzować, od chwili zagotowania, około 20 minut. Gorące słoiki ustawić na ściereczce lub kratce dniem do góry aż do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń