Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49644
Dodano: 20.05.2014
Odsłon: 33734
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Dojrzałe, twarde pomidory umyć, ułożyć ciasno w słoikach typu Wecka. Zagotować wodę z solą. Słoną wodą zalać pomidory (gorącą), powinna sięgać 3 cm poniżej brzegów słoi.
Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, nałożyć suche gumowe uszczelki, pokrywy i sprężyny. Wstawić słoiki do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością ciepłej wody*, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut. Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić, zdjąć sprężyny**.
Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
*To bardzo ważne, aby włożyć słoiki do ciepłej wody. Włożenie gorących słoików do zimnej wody spowodowałoby ich pęknięcie.
**Można zdjąć sprężyny, ale nie jest to konieczne. Można je odpiąć dopiero przy otwieraniu przetworów.
Uwaga: Do słoika wchodzi mniej więcej pół kilograma pomidorów i około 1/2 litra słonej wody. Tak więc z podanych proporcji powinniśmy uzyskać 6 słoików gotowego produktu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

aaasikkk 01 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawa wersja pomidorowych przetworów. U mnie przeważnie pomidory przerabia się na zimę jako soki pomidorowe - do picia i do zupy. Muszę spróbować Twojego sposobu. Pytanie: parzyć i obierać je ze skórki przed wekowaniem, czy nie? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

yann 21 maja 2014Zgłoś do usunięcia
ja nie dodaję wody tylko mocno upycham pomidory w słoiku i zamykam.Pasteryzuję.One same puszczą sok.Jak chcę użyć do zupy to po otwarciu przesmażam je na łyżce masła.Polecam,smak jak ze świeżych pomidorów.9 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 maja 2014Zgłoś do usunięcia
też tak robimy:)0 Kto głosował? | Odpowiedz