Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy ilość dojrzewających w słońcu i mięknących stopniowo pomidorów przekracza nasze możliwości konsumpcyjne – wówczas zaczynam przygotowywać najrozmaitsze warianty pomidorowych przetworów. Tym razem przygotowałam pomidory na zimę z hinduskim akcentem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10708
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 919
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10708
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 919
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Pomidory umyj i pokrój na mniejsze części. Nie warto obierać ich ze skórki, bo i tak będą miksowane, ale jeśli chcesz – możesz obrać. Imbir i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
Wyjmij pestki ze śliwek, a następnie lekko podgotuj owoce w rondelku z dwiema łyżkami wody.
W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego wybranego). Delikatnie podsmaż na nim czosnek, imbir i po połowie łyżki kuminu i kolendry (tu dodałam też całe kuleczki kolendry).
Gdy przyprawy zaczną pachnieć (ale nie mogą zbrązowieć!) dodaj pokrojone pomidory. Gotuj bez przykrycia około pół godziny, mieszając od czasu do czasu.
Gdy pomidory już się częściowo rozgotują, dodaj śliwki i całą resztę składników. Wymieszaj, gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż się wszystko ładnie połączy. Na koniec zmiksuj całość i spróbuj, czy dobre. Może trzeba dodać trochę tego czy owego – soli, cukru, chili, octu? Dopraw swoje pomidory na zimę według własnego gustu. Ja musiałam dodać jeszcze łyżeczkę soli oraz 3 łyżki cukru – tym sposobem uzyskałam smak idealny. Następnym razem postaram się znaleźć słodsze śliwki i z pewnością dodam mniej octu – może wtedy cukier nie będzie potrzebny.
Gotowy gorący sos przełóż do wyparzonych (lub wypieczonych w piekarniku) słoików, na wierzch wlej warstewkę oleju lub oliwy. Zakręcaj i od razu stawiaj dnem do góry. Przykryj kocykiem, by stygły powoli. Gdy wystudzone słoiki postawisz na powrót “na nogach”, tłuszcz wypłynie na powierzchnię i utworzy warstewkę ochronną, która dodatkowo chroni sos przed zepsuciem.
Z podanej proporcji otrzymałam 5 słoików o pojemności około 500 ml. Gotowe pomidory po indyjsku można zimą użyć do potraw z ryżem, makaronem, kuskusem. Takie na przykład curry z ciecierzycy na bazie dzisiejszego sosu powinno smakować bosko!