Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2131
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3261
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1323
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2067
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2131
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3261
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1323
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2067
Składniki
Umyte, obrane ze skórki gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych. Zalewamy zimną wodą, zakwaszoną sokiem z limonki lub cytryny żeby gruszki nie ściemniały. W między czasie z pozostałych składników sporządzamy zalewę i ją zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wkładamy pokrojone w ćwiartki gruszki i gotujemy w zalewie 5 minut. Studzimy w zalewie. Ostudzone gruszki układamy w słoikach. Goździki z zalewy usuwamy, a zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy gruszki w słoiku (wyszedł 1 słoik 900 ml). Szczelnie zakręcamy słoiki. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy. Zalewy zostanie połowa, możemy wykorzystać do zrobienia kolejnych gruszek. Smacznego!!!