Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe powidła z czekoladą, cynamonem i whisky
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 353
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 353
Składniki
Śliwki należy umyć i obrać (sprawdzamy czy nie ma w nich niespodzianek ;) ) Śliwki wrzucamy do garnka i podlewamy minimalną ilością wody. Przez pierwsze minuty gotujemy na maksymalnym ogniu pod przykryciem (co chwilę koniecznie mieszamy). Kiedy śliwki puszczą sok odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień na 30 procent. Powidła muszą teraz odparować i ten proces potrwa dość długo (radzę go rozbić na kilka, albo jeden dzień, ale często mieszamy).
Kiedy powidła już odparują dodajemy odrobinę brązowego cukru (śliwki same w sobie są słodkie), sporo cynamonu, wlewamy whisky do smaku. Wszystko mieszamy i odparowujemy alkohol z whisky. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę (proszę uważać z ilością aby nie przesadzić) i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Gorące powidła nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Kiedy przestygną można je dodatkowo zapasteryzować w piekarniku. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu (znajduje się poniżej), w którym pokazuję jak zrobić powidła krok po kroku.