Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe powidła z czekoladą, cynamonem i whisky
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102204
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1987
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5848
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5846
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102204
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1987
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5848
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5846
Składniki
Śliwki należy umyć i obrać (sprawdzamy czy nie ma w nich niespodzianek ;) ) Śliwki wrzucamy do garnka i podlewamy minimalną ilością wody. Przez pierwsze minuty gotujemy na maksymalnym ogniu pod przykryciem (co chwilę koniecznie mieszamy). Kiedy śliwki puszczą sok odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień na 30 procent. Powidła muszą teraz odparować i ten proces potrwa dość długo (radzę go rozbić na kilka, albo jeden dzień, ale często mieszamy).
Kiedy powidła już odparują dodajemy odrobinę brązowego cukru (śliwki same w sobie są słodkie), sporo cynamonu, wlewamy whisky do smaku. Wszystko mieszamy i odparowujemy alkohol z whisky. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę (proszę uważać z ilością aby nie przesadzić) i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Gorące powidła nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Kiedy przestygną można je dodatkowo zapasteryzować w piekarniku. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu (znajduje się poniżej), w którym pokazuję jak zrobić powidła krok po kroku.