Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła inne niż wszystkie

Powidła inne niż wszystkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 5119

Dodano:

Odsłon: 2088

Pyszne domowe powidła z czekoladą, cynamonem i whisky

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki należy umyć i obrać (sprawdzamy czy nie ma w nich niespodzianek ;) ) Śliwki wrzucamy do garnka i podlewamy minimalną ilością wody. Przez pierwsze minuty gotujemy na maksymalnym ogniu pod przykryciem (co chwilę koniecznie mieszamy). Kiedy śliwki puszczą sok odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień na 30 procent. Powidła muszą teraz odparować i ten proces potrwa dość długo (radzę go rozbić na kilka, albo jeden dzień, ale często mieszamy).

  2. Kiedy powidła już odparują dodajemy odrobinę brązowego cukru (śliwki same w sobie są słodkie), sporo cynamonu, wlewamy whisky do smaku. Wszystko mieszamy i odparowujemy alkohol z whisky. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę (proszę uważać z ilością aby nie przesadzić) i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.

  3. Gorące powidła nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Kiedy przestygną można je dodatkowo zapasteryzować w piekarniku. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu (znajduje się poniżej), w którym pokazuję jak zrobić powidła krok po kroku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń