Przetwory Przepis na:
Powidła inne niż wszystkie

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 5119
Dodano: 10.09.2018
Odsłon: 2088
Składniki
- Śliwki węgierki
- Cynamon
- Brązowy cukier
- Whisky
- Gorzka czekolada
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Śliwki należy umyć i obrać (sprawdzamy czy nie ma w nich niespodzianek ;) ) Śliwki wrzucamy do garnka i podlewamy minimalną ilością wody. Przez pierwsze minuty gotujemy na maksymalnym ogniu pod przykryciem (co chwilę koniecznie mieszamy). Kiedy śliwki puszczą sok odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień na 30 procent. Powidła muszą teraz odparować i ten proces potrwa dość długo (radzę go rozbić na kilka, albo jeden dzień, ale często mieszamy).
-
Kiedy powidła już odparują dodajemy odrobinę brązowego cukru (śliwki same w sobie są słodkie), sporo cynamonu, wlewamy whisky do smaku. Wszystko mieszamy i odparowujemy alkohol z whisky. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę (proszę uważać z ilością aby nie przesadzić) i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
-
Gorące powidła nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Kiedy przestygną można je dodatkowo zapasteryzować w piekarniku. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu (znajduje się poniżej), w którym pokazuję jak zrobić powidła krok po kroku.
Komentarze do przepisu (0)