Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 13697

Dodano:

Odsłon: 1168

Nie którzy męczą się z robieniem powideł, gotowanie w garnku, mieszanie, kuchnia zachlapana. Wystarczy powiedzieć koniec z tym i włożyć blaszkę do piekarnika ;-)

Składniki

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Powidła śliwkowe

Przygotowanie

  1. 1. Śliwki myję, kroję na pół i wyjmuję pestki.
    2. Układam śliwki na blaszce.
    3. Posypujemy cukrem.

  2. 4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180°C.
    5. Co piętnaście minut uchylam drzwiczki od piekarnika na pięć minut, żeby odparowała woda oraz mieszam co trzydzieści minut i tak robię do chwili, kiedy śliwki zrobią się upieczone i bardzo gęste.

  3. 6. Gorące śliwki przekładam do słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Na drugi dzień jak wystygną przenoszę do spiżarki.
    7. Powidła są zrobione w 3godziny a co najważniejsze czysty piekarnik.
    8. Gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września Uwielbiam powidła i czasami nie mogę się powstrzymać hihi. Dwie, czasami trzy buły plus cappuccino i jest NIEBO. Super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń