Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe bez mieszania z piekarnika i pyszny sok śliwkowy

Powidła śliwkowe bez mieszania z piekarnika i pyszny sok śliwkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 90659

Dodano:

Odsłon: 576

Witam serdecznie, sezon śliwkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu powidła śliwkowe, bez mieszania z piekarnika. A przy okazji przygotowania powidła, jako dodatkowy bonus, przygotujemy pyszny sok śliwkowy, który możemy dodać do wody, herbaty lub kompotu. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę.

Składniki

  • Powideł wyjdzie około 800 ml oraz około 1L soku
  • 2 kg śliwek (polecam użyć śliwek węgierek)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ksylitol lub cukier – ja dodałam 250 gramów ksylitolu – ale ilość słodzików zależy od tego jak słodkie chcemy uzyskać powidło
  • naczynie z pokrywką które można wstawić do piekarnika – ewentualnie naczynie można nakryć folią aluminiową
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Powidła śliwkowe bez mieszania z piekarnika i pyszny sok śliwkowy

Przygotowanie

  1. Z dokładnie umytych śliwek usuwam pestki i wydrylowane przekładam do naczynia.
    Następnie śliwki zasypuję ksylitolem lub cukrem, polewam sokiem z cytryny, potrząsam naczyniem aby śliwki były pokryte słodzikiem.

    Naczynie nakrywam pokrywką i odstawiam na około 12 godzin, tak żeby śliwki puściły sok.

  2. Po około 12 godzinach – pieczenie powidła:
    Śliwki w naczyniu dokładnie mieszam, nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i ogrzewam przez 30 minut.

  3. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 150°C i smażę powidło pod przykryciem przez kolejne 3 godziny.

  4. Po 3 godzinach z powideł zlewam sok:
    Naczynie wystawiam z piekarnika i za pomocą chochelki zlewam sok do słoiczków, w sumie zlałam około 1 litr soku. Brzegi słoiczków dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczka.
    Słoiczki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam kocykiem lub ręcznikiem i pozostawiam do wystygnięcia. Soku nie pasteryzuję ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały to możemy je pasteryzować.

  5. Końcowe przygotowanie powideł śliwkowych:
    Po zlaniu soku, śliwki mieszam i delikatnie rozdrabniam drewnianą łyżką. Jeżeli chcemy powidła bez kawałków śliwek, to możemy je rozdrobnić blenderem.
    Po rozdrobnieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam.

  6. Naczynie ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C ale tym razem bez przykrycia i smażę jeszcze powidła około 30 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  7. Gotowe, gorące powidła śliwkowe przekładam do słoiczków, wycieram brzeg i mocno zakręcam wieczka. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam kocykiem lub ręcznikiem i pozostawiam do wystygnięcia. Powideł nie pasteryzuję ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały to możemy je pasteryzować.


    Powidła śliwkowe oraz sok są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 14 września Dobry sposób, przynajmniej nie zostają kropki na suficie, tak jak to miało u mnie miejsce podczas smażenia na ogniu bez przykrycia :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń