Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak gorzkiej czekolady, znacznie poprawił smak tradycyjnych powideł śliwkowych.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Śliwki umyć, wypestkować. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać śliwki i smażyć około jednej godziny na wolnym ogniu, często mieszając by się nie przypaliły. Wsypać cukier i smażyć do zgęstnienia (trwa to około 2 godzin). Aby przyśpieszyć ten proces, można dodać żelfix.
Zmiksować. Można zostawić z kawałkami śliwek. Dodać połamane gorzkie czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wlać sok z cytryny. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.