Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak gorzkiej czekolady, znacznie poprawił smak tradycyjnych powideł śliwkowych.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 180
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 466
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 180
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 466
Składniki
Śliwki umyć, wypestkować. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać śliwki i smażyć około jednej godziny na wolnym ogniu, często mieszając by się nie przypaliły. Wsypać cukier i smażyć do zgęstnienia (trwa to około 2 godzin). Aby przyśpieszyć ten proces, można dodać żelfix.
Zmiksować. Można zostawić z kawałkami śliwek. Dodać połamane gorzkie czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wlać sok z cytryny. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.