Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak gorzkiej czekolady, znacznie poprawił smak tradycyjnych powideł śliwkowych.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 107
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40228
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3553
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 718
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 107
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40228
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3553
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 718
Składniki
Śliwki umyć, wypestkować. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać śliwki i smażyć około jednej godziny na wolnym ogniu, często mieszając by się nie przypaliły. Wsypać cukier i smażyć do zgęstnienia (trwa to około 2 godzin). Aby przyśpieszyć ten proces, można dodać żelfix.
Zmiksować. Można zostawić z kawałkami śliwek. Dodać połamane gorzkie czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wlać sok z cytryny. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.