Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To już ostatnia chwila , by je przygotować i cieszyć się ich smakiem zimą. Takie powidła nie tylko pięknie, aromatycznie pachną ale i wybornie smakują z chlebem, świetnie komponują się ze świątecznymi piernikami, a połączone z płatkami róży cukrowej są znakomitym nadzieniem do pączków. Dodane do bigosu- nadają mu niepowtarzalnego smaku.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 951
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 951
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Na dno garnka wlewamy szklankę wody i chwilę gotujemy. Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy pestki. Można jeszcze każdą pokroić na mniejsze cząstki ale ja je tylko przepoławiam. Przekładam do garnka i pierwszego dnia smażę na wolnym ogniu około 2-3 godzin, często mieszając. Zestawiam z ognia, dodaję cukier , mieszam i odstawiam na całą noc. Następnego dnia ponownie smażę przez 2 godziny na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki się rozpadną, dodaję przyprawę do piernika i kardamon. Jeszcze przez pół godziny je smażę. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut. Po wyjęciu z garnka, każdy słoiczek dokręcam i odwracam do góry dnem.