Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To już ostatnia chwila , by je przygotować i cieszyć się ich smakiem zimą. Takie powidła nie tylko pięknie, aromatycznie pachną ale i wybornie smakują z chlebem, świetnie komponują się ze świątecznymi piernikami, a połączone z płatkami róży cukrowej są znakomitym nadzieniem do pączków. Dodane do bigosu- nadają mu niepowtarzalnego smaku.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 102
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5633
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2679
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 102
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5633
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2679
Składniki
Na dno garnka wlewamy szklankę wody i chwilę gotujemy. Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy pestki. Można jeszcze każdą pokroić na mniejsze cząstki ale ja je tylko przepoławiam. Przekładam do garnka i pierwszego dnia smażę na wolnym ogniu około 2-3 godzin, często mieszając. Zestawiam z ognia, dodaję cukier , mieszam i odstawiam na całą noc. Następnego dnia ponownie smażę przez 2 godziny na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki się rozpadną, dodaję przyprawę do piernika i kardamon. Jeszcze przez pół godziny je smażę. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut. Po wyjęciu z garnka, każdy słoiczek dokręcam i odwracam do góry dnem.