Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To już ostatnia chwila , by je przygotować i cieszyć się ich smakiem zimą. Takie powidła nie tylko pięknie, aromatycznie pachną ale i wybornie smakują z chlebem, świetnie komponują się ze świątecznymi piernikami, a połączone z płatkami róży cukrowej są znakomitym nadzieniem do pączków. Dodane do bigosu- nadają mu niepowtarzalnego smaku.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10310
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11572
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 573
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10310
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11572
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 573
Składniki
Na dno garnka wlewamy szklankę wody i chwilę gotujemy. Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy pestki. Można jeszcze każdą pokroić na mniejsze cząstki ale ja je tylko przepoławiam. Przekładam do garnka i pierwszego dnia smażę na wolnym ogniu około 2-3 godzin, często mieszając. Zestawiam z ognia, dodaję cukier , mieszam i odstawiam na całą noc. Następnego dnia ponownie smażę przez 2 godziny na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki się rozpadną, dodaję przyprawę do piernika i kardamon. Jeszcze przez pół godziny je smażę. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut. Po wyjęciu z garnka, każdy słoiczek dokręcam i odwracam do góry dnem.