Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła z aromatycznymi przyprawami:

Powidła z aromatycznymi przyprawami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 359 Ocena: 2947

Dodano:

Odsłon: 124

To już ostatnia chwila , by je przygotować i cieszyć się ich smakiem zimą. Takie powidła nie tylko pięknie, aromatycznie pachną ale i wybornie smakują z chlebem, świetnie komponują się ze świątecznymi piernikami, a połączone z płatkami róży cukrowej są znakomitym nadzieniem do pączków. Dodane do bigosu- nadają mu niepowtarzalnego smaku.

Składniki

  • 4-5 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
  • 60 dag cukru (można dodać więcej lub wcale - zależy od śliwek)
  • 3 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szklanka wody
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Na dno garnka wlewamy szklankę wody i chwilę gotujemy.
    Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy pestki. Można jeszcze każdą pokroić na mniejsze cząstki ale ja je tylko przepoławiam.
    Przekładam do garnka i pierwszego dnia smażę na wolnym ogniu około 2-3 godzin, często mieszając.
    Zestawiam z ognia, dodaję cukier , mieszam i odstawiam na całą noc.
    Następnego dnia ponownie smażę przez 2 godziny na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki się rozpadną, dodaję przyprawę do piernika i kardamon. Jeszcze przez pół godziny je smażę.
    Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut.
    Po wyjęciu z garnka, każdy słoiczek dokręcam i odwracam do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń