Do góry

Przetwory Przepis na:

Prawdziwki marynowane

Prawdziwki marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2914

Dodano:

Odsłon: 2567

Na grzybki jeździmy z Mężem i Córcia na Mazury. Tam grzybki są najlepsze choć w naszym Mazowieckich lasach też ich nie brakuje.

Składniki

  • Prawdziwki
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Prawdziwki marynowane

Przygotowanie

  1. Przebrane grzyby wrzucamy na wrzątek osolony z dodatkkem octu na jeden litr wody 1 łyżeczka soli i 1 łyżka octu.
    Gotujemy tak ok. 15 min. Wyrzucamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Grzyby przekładamy do słoików.
    Do każdego wkładamy ziele, liście, ziarna pieprzu.
    Z wody octu i soli robimy zalewe.
    Wlewamy do słoików.
    Pasteryzujemy przez 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 kwietnia 2016 Grzybki w ten sposób też marynuję, ale według mnie wyglądają na prawdziwki niż na podgrzybki. Na pewno są bardzo smaczne. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń