Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze do przetworów na zimę są kwaśne jabłka.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 111
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 111
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Składniki
Z jabłek trzeba się pozbyć gniazd nasiennych. Niektórzy obierają jabłka ale ze skórką jest szybciej i zdrowiej. Pokrojone z grubsza jabłka wrzuca się do garnka, podlewa odrobiną wody i praży pod przykryciem, aż puszczą sok. Można je przemieszać i po paru minutach całkiem zmiękną. Najlepiej jest przerwać prażenie jak jabłka są jeszcze w kawałkach a antonówkom niewiele czasu potrzeba. około 10 minut od zagotowania.
Na każdy litr uprażonych jabłek można dodać dwie- trzy łyżki cukru. Jabłka, w zależności od przeznaczenia zawsze będzie można jeszcze dosłodzić przed użyciem, ale kwaśne idealnie pasują do szarlotki czy naleśników. Masę należy nałożyć do słoików i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Smacznego :)