Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier pomidorowy.

Przecier pomidorowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1448 Ocena: 18789

Dodano:

Odsłon: 11383

Przecier z pomidorów lima. Idealny do zupy pomidorowej gotowanej zimą, trochę lata zimą :)

Składniki

  • pomidory lima 1,5 kg
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy kroimy w kawałki i umieszczamy w garnku. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Po ugotowaniu studzimy i ciepłe rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione pomidory przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus wlewamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Do zagotowanego przecieru dodajemy sól, do smaku i gotujemy redukując wodę. Redukujemy do stanu gęstszego około 60 minut. W między czasie przygotowujemy słoiki i gorący przecier wlewamy do słoików. Słoiki szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone możemy wynieść do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nela55 16 października Pomidory myję,kroję i przepuszczam przez wyciskarkę. Gęsty już mus ,bez skórki i pestek gotuję 10-15 min doprawiając solą i odrobiną cukru. Pasteryzuję słoiki w temp.80-90 stopni przez 2 min.Zrobienie dużego wiadra pomidorów zajmuje mi ok.2 godz.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 września Pycha!Taki domowy najlepszy.U mnie to produkt pierwszej potrzeby :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń