Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier pomidorowy, to u nas pozycja obowiązkowa wśród przetworów. Jest przy nim trochę pracy, ale warto. Zupa pomidorowa czy domowe sosy pomidorowego ze swojego przecieru smakują wyjątkowo.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1112
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5818
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1134
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1205
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1112
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5818
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1134
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1205
Składniki
Pomidory umyć i przekroić na ćwiartki. Włożyć do dużego garnka. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ja gotuję 1-1,5 godziny. Pomidory w tym czasie zmiękną i trochę się rozpadną, a woda trochę odparuje.
Tak przygotowane pomidory zblendować, a następnie przetrzeć przez gęste sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Przetarte pomidory zagotować dodając sól. Na garnek 4 l. dodaję kopiastą łyżkę soli. Gorący przecier przelewać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystudzenia.
Następnie słoiki wstawić do garnka z wodą (wody powinno być do 3/4 wysokości słoików) i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody. Przecier gotowy :) Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Robię z tego przecieru sosy pomidorowe do gołąbków, do pulpetów, do spaghetti i oczywiście zupę pomidorową.