Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier pomidorowy, to u nas pozycja obowiązkowa wśród przetworów. Jest przy nim trochę pracy, ale warto. Zupa pomidorowa czy domowe sosy pomidorowego ze swojego przecieru smakują wyjątkowo.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1123
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 103
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1123
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 103
Składniki
Pomidory umyć i przekroić na ćwiartki. Włożyć do dużego garnka. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ja gotuję 1-1,5 godziny. Pomidory w tym czasie zmiękną i trochę się rozpadną, a woda trochę odparuje.
Tak przygotowane pomidory zblendować, a następnie przetrzeć przez gęste sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Przetarte pomidory zagotować dodając sól. Na garnek 4 l. dodaję kopiastą łyżkę soli. Gorący przecier przelewać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystudzenia.
Następnie słoiki wstawić do garnka z wodą (wody powinno być do 3/4 wysokości słoików) i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody. Przecier gotowy :) Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Robię z tego przecieru sosy pomidorowe do gołąbków, do pulpetów, do spaghetti i oczywiście zupę pomidorową.