Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier pomidorowy, to u nas pozycja obowiązkowa wśród przetworów. Jest przy nim trochę pracy, ale warto. Zupa pomidorowa czy domowe sosy pomidorowego ze swojego przecieru smakują wyjątkowo.
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5803
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1194
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5803
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1194
Składniki
Pomidory umyć i przekroić na ćwiartki. Włożyć do dużego garnka. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ja gotuję 1-1,5 godziny. Pomidory w tym czasie zmiękną i trochę się rozpadną, a woda trochę odparuje.
Tak przygotowane pomidory zblendować, a następnie przetrzeć przez gęste sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Przetarte pomidory zagotować dodając sól. Na garnek 4 l. dodaję kopiastą łyżkę soli. Gorący przecier przelewać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystudzenia.
Następnie słoiki wstawić do garnka z wodą (wody powinno być do 3/4 wysokości słoików) i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody. Przecier gotowy :) Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Robię z tego przecieru sosy pomidorowe do gołąbków, do pulpetów, do spaghetti i oczywiście zupę pomidorową.