Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak taki własnej roboty przecier pomidorowy bo zawiera praktycznie 100 % pomidorów. Jest bardzo aromatyczny a przygotowane z niego potrawy smakują wybornie. Ja do produkcji używam sokowirówkę, u mnie nie zastąpiona.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 191
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 191
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
Pomidory płuczemy i osuszamy. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sos wlewamy do garnka, a pulpę z pomidorów przepuszczamy jeszcze raz aby wydobyć więcej soku. Ja tą pulę przepuszczałam dwa razy bo w tych pesteczkach i skórkach było sporo gęstego soku.
U mnie wyszło 1.5 soku.
Tak powstały sok gotujemy w garnku z grubym dnem. Gotujemy i gotujemy na wolnym ogniu aż odparuje woda i i powstanie gęsty sos ( u mnie wyszło około 0.5 l).
Taki sos doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Gorący przelewamy do wyparzonych małych słoików.
Zakręcamy i odstawimy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
;-D
;-)))