Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier z pomidorów lima na zimę.

Przecier z pomidorów lima na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1828 Ocena: 29519

Dodano:

Odsłon: 1368

Przecier z pomidorów lima. Idealny do zupy pomidorowej gotowanej zimą, trochę lata zimą :)

Składniki

  • pomidory lima 1,5 kg
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przecier z pomidorów lima na zimę.

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy kroimy w kawałki i umieszczamy w garnku. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Po ugotowaniu studzimy i ciepłe rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione pomidory przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus wlewamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Do zagotowanego przecieru dodajemy sól, do smaku i gotujemy redukując wodę. Redukujemy do stanu gęstszego około 60 minut. W między czasie przygotowujemy słoiki i gorący przecier wlewamy do słoików. Słoiki szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone możemy wynieść do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jasiek57 18 września Ja robię bardziej na bogato : 1 kg pomidorów, 1/4 czerwonej papryki, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, ok. 1/3 łyżeczki pieprzu, można dodać mielonego kminku. Całość miksuję przez 1-2 min, potem gotuję ok. 15 min i znów miksuję na wysokich obrotach ok. 1 - 1 1/2 min. Gorący do słoików lub butelek i gotowe. Smacznego.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń