Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier z pomidorów lima. Idealny do zupy pomidorowej gotowanej zimą, trochę lata zimą :)
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68217
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1989
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68217
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1989
Składniki
Pomidory myjemy kroimy w kawałki i umieszczamy w garnku. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Po ugotowaniu studzimy i ciepłe rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione pomidory przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus wlewamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Do zagotowanego przecieru dodajemy sól, do smaku i gotujemy redukując wodę. Redukujemy do stanu gęstszego około 60 minut. W między czasie przygotowujemy słoiki i gorący przecier wlewamy do słoików. Słoiki szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone możemy wynieść do piwnicy. Smacznego!!!