Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier z pomidorów na zimę przygotowuję co roku, na przełomie sierpień - wrzesień. Taki przecier można pić, zawiera on dużo witamin. Można przygotować z niego zupę pomidorową, można również dodawać go do sosów, spaghetti, bigosu czy gołąbków. Samo zdrowie! Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, polecam :-).
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 101
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4781
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 100
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 101
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4781
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 100
Składniki
Przygotować słoiki. Umyć w zmywarce albo wyparzyć w piekarniku. U mnie 10 słoików o pojemności 700 ml. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę. Następnie pomidory przekręcić przez maszynkę, a następnie wlać je do garnka. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodać kwasek cytrynowy, który spowoduje, że pomidory nie stracą koloru. Przecier z pomidorów gotować około godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypalił. Woda z przecieru musi odparować. Jeśli będziecie przecier gotować dłużej, odparuje z niego więcej wody i przecier będzie bardziej gęsty.
Przecier przestudzić, a potem wlać go do słoików i każdy dokładnie zakręcić. Przecier należy zapasteryzować. Na dnie dużego garnka umieścić pieluchę tetrową lub ułożyć stare nakrętki. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, tak aby nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 20 minut, gotowe! Smacznego!