Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier z pomidorów na zimę

Przecier z pomidorów na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 3560

Przecier z pomidorów na zimę przygotowuję co roku, na przełomie sierpień - wrzesień. Taki przecier można pić, zawiera on dużo witamin. Można przygotować z niego zupę pomidorową, można również dodawać go do sosów, spaghetti, bigosu czy gołąbków. Samo zdrowie! Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, polecam :-).

Składniki

  • 10 kg pomidorów
  • sól, pieprz
  • cukier
  • kwasek cytrynowy - ilość na czubku łyżeczki (około 1,25 ml)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przecier z pomidorów na zimę

Przygotowanie

  1. Przygotować słoiki. Umyć w zmywarce albo wyparzyć w piekarniku. U mnie 10 słoików o pojemności 700 ml.

    Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę. Następnie pomidory przekręcić przez maszynkę, a następnie wlać je do garnka. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodać kwasek cytrynowy, który spowoduje, że pomidory nie stracą koloru. Przecier z pomidorów gotować około godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypalił. Woda z przecieru musi odparować. Jeśli będziecie przecier gotować dłużej, odparuje z niego więcej wody i przecier będzie bardziej gęsty.

  2. Przecier przestudzić, a potem wlać go do słoików i każdy dokładnie zakręcić. Przecier należy zapasteryzować. Na dnie dużego garnka umieścić pieluchę tetrową lub ułożyć stare nakrętki. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, tak aby nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 20 minut, gotowe!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 24 sierpnia Ja też takie robię z tym, że nie parzę wcześniej pomidorów, gotuję ze skórką a jak woda odparuje przecieram przez sito, co nie ulega wątpliwości, ze bez względu na sposób wykonania, każdy domowy będzie lepszy od sklepowego :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń