Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier z pomidorów na zimę przygotowuję co roku, na przełomie sierpień - wrzesień. Taki przecier można pić, zawiera on dużo witamin. Można przygotować z niego zupę pomidorową, można również dodawać go do sosów, spaghetti, bigosu czy gołąbków. Samo zdrowie! Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, polecam :-).
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 924
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 241
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 101
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 924
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 241
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 101
Składniki
Przygotować słoiki. Umyć w zmywarce albo wyparzyć w piekarniku. U mnie 10 słoików o pojemności 700 ml. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę. Następnie pomidory przekręcić przez maszynkę, a następnie wlać je do garnka. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodać kwasek cytrynowy, który spowoduje, że pomidory nie stracą koloru. Przecier z pomidorów gotować około godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypalił. Woda z przecieru musi odparować. Jeśli będziecie przecier gotować dłużej, odparuje z niego więcej wody i przecier będzie bardziej gęsty.
Przecier przestudzić, a potem wlać go do słoików i każdy dokładnie zakręcić. Przecier należy zapasteryzować. Na dnie dużego garnka umieścić pieluchę tetrową lub ułożyć stare nakrętki. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, tak aby nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 20 minut, gotowe! Smacznego!