Do góry

Przetwory Przepis na:

Przepyszny i aromatyczny kompot śliwkowy na zimę do słoików

Przepyszny i aromatyczny kompot śliwkowy na zimę do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 90659

Dodano:

Odsłon: 626

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszny i bardzo aromatyczny kompot śliwkowy, na zimę do słoików. Taki kompot wystarczy później rozcieńczyć z wodą i delektować się smakiem śliwek z nutą korzenną, a i muszę dodać że same śliwki są również bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki 720 ml
  • 2 kg śliwek (użyłam węgierek)
  • 1 litr wody
  • 440 g cukru – około 2 szklanki cukru 250 ml
  • kilku centymetrowy kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków (przyprawa:)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • przypraw korzennych możemy dodać więcej, kwestia gustu
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przepyszny i aromatyczny kompot śliwkowy na zimę do słoików

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję zalewę, do wody dodaję cukier, przyprawy i zagotowuję. Zalewę od momentu zagotowania gotuję około 5 minut, na początku mieszam tak żeby cukier się rozpuścił.

  2. Następnie z dokładnie umytych śliwek usuwam pestki i dość ściśle układam w słoikach, pozostawiając około2-3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
    Śliwki zalewam ciepłą zalewą, tak żeby były przykryte. Brzegi słoików wycieram i mocno zakręcam wieczka. Tak przygotowane śliwki będę pasteryzowała.

  3. Pasteryzacja:
    Pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro lub na sucho. Jeżeli pasteryzujemy w piekarniku, to słoiki ustawiamy na blasze tak żeby się nie stykały i wstawiamy do zimnego piekarnik. Włączamy grzanie i pasteryzujemy około 40 minut w temperaturze 120°C, od momentu nagrzania piekarnika, następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy do góry dnem na ściereczce, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia.
    Jeżeli pasteryzujemy w wodzie, to pasteryzujemy około 25 minut i również odwracamy do góry dnem.
    Kompot najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot śliwkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń