Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite słodko-pikantne ogórki w zalewie gyros idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub imprezowa przystawka.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1251
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1251
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 1,5 godziny.
Po tym czasie ogórki kroimy w około 1 cm plastry i przekładamy do dużej miski.
Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, w cienkie plasterki marchewkę i czosnek.
Warzywa zasypujemy solą i dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę: dodajemy ocet, cukier, przyprawę gyros, gorczycę i dokładnie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.
Gotową zalewę przelewamy do ogórków, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na kilka godzin, co jakiś czas poruszając miską aby wszystkie warzywa pokryła zalewa.
Słoiki wyparzamy, osuszamy i napełniamy ogórkami z zalewą. Szczelnie zamykamy.
Pasteryzujemy na sucho – w piekarniku Blaszkę piekarnika wykładamy płócienną ściereczką lub papierem do pieczenia. Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, tak aby nie stykały się ze sobą. Blaszkę ze słoikami wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 120 st., funkcja góra-dół. Od czasu nagrzania piekarnika odliczamy ok 30 min. (chyba, że przepis mówi inaczej). Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 min. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia (w tej fazie pasteryzacji słoiki powinny “strzelać”).
Słoiki odstawiamy na min. 1 tydzień do przegryzienia się.