Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka dyniowa na zimę

Sałatka dyniowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5210

Dodano:

Odsłon: 2325

Smaczna sałatka z dynią, papryką, marchwią i cebulą w słodko-ostrej zalewie na zimę.

Składniki

  • dynia /miąższ/ 1,2 kg
  • papryka czerwona 2 szt
  • marchew 0,5 kg
  • cebula 2 szt duże
  • zalewa:
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • olej 0,5 szklanki
  • cukier 4 łyżki
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • chilii 1 szczypta
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka dyniowa na zimę

Przygotowanie

  1. Miąższ dyni i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy.
    Z podanych składników:ocet, olej, cukier,sól i chili zagotowujemy zalewę i gorącą wlewamy do przygotowanych warzyw. Mieszamy i odstawiamy na 4 godz. - w tym czasie sałatkę kilka razy mieszamy.
    Następnie sałatkę /wraz z sokiem/ przekładamy do słoików lekko ubijając. Zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 min. w zależności od wielkości słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń