Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sama w sobie sałatka jest pyszna, lubię ją jeść z pieczywem. Sprawdzi się też jako dodatek do dań, imprezowa przekąska, a nawet jedna z potraw na wigilijnym stole.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1423
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1423
Składniki
Grzyby oczyszczamy z leśnych brudów, kroimy na mniejsze kawałki (młode, małe grzybki polecam zostawić w całości). Płuczemy grzyby pod bieżącą wodą. Aby je dobrze umyć można chwilkę moczyć w wodzie, aby brud odmiękła, a potem przepłukać pod bieżącą wodą. Krojenie grzybów można też zostawić na ten moment - po umyciu.
Przekładamy grzyby do garnka i zalewamy wodą tak, aby były nią zakryte. Dodajemy sok z cytryny (opcjonalnie może być kwasek cytrynowy), aby zachowały piękny kolor i zagotowujemy przez 1-2 minuty. Następnie odcedzamy na durszlaku, przelewamy pod bieżącą wodą jednocześnie mieszając, by pozbyć się piany i brudu. Kolejny raz zalewamy grzyby wodą i powtarzamy czynności, odcedzamy.
Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy, wrzucamy pokrojoną cebulę (dowolnie - może być kostka, ja kroję w piórka) i podsmażamy, dodajemy pieprz, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, ocet. Na koniec dodajemy obgotowane grzyby i zagotowujemy. Całość gotujemy przez około 5 minut.
Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików. Podczas nakładania wewnątrz słoików mieszamy łyżką, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wycieramy do sucha gwinty i nakrętki są suche i zakręcamy. Pasteryzujemy około 10-12 minut