Prosta i pyszna sałatka z ogórków na zimę. Lekko chrupiąca, o słodko-kwaśnej nucie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub hot-dogów.
Sałatka na zimę z ogórków
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Etapy przygotowania
Ogórki dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze części. Cebulę poszatkuj na plastry. Marchewkę obierz i np. za pomocą mandoliny (krajalnicy) posiekaj na cienkie nitki. Czosnek pokrój w kostkę.
Ogórki i cebulę zmieszaj ze sobą i zasyp solą, odstaw na minimum godzinę. Następnie odlej wodę, którą puściły warzywa.
Do ogórków i cebuli dodaj marchewkę, czosnek i pozostałe składniki: olej, ocet, cukier i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na całą noc.
Do suchych i wyparzonych słoików nakładaj sałatkę. Następnie w dużym garnku na dnie ułóż ściereczki, włóż słoiki i zalej wodą do połowy ich wysokości. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut.
Za pomocą rękawicy kuchennej wyjmij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem, pozostaw je tak do momentu, aż będą całkowicie wystudzone.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 190

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 108

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 888
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 190

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 108

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 888



Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Ogórki dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze części. Cebulę poszatkuj na plastry. Marchewkę obierz i np. za pomocą mandoliny (krajalnicy) posiekaj na cienkie nitki. Czosnek pokrój w kostkę.
Ogórki i cebulę zmieszaj ze sobą i zasyp solą, odstaw na minimum godzinę. Następnie odlej wodę, którą puściły warzywa.
Do ogórków i cebuli dodaj marchewkę, czosnek i pozostałe składniki: olej, ocet, cukier i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na całą noc.
Do suchych i wyparzonych słoików nakładaj sałatkę. Następnie w dużym garnku na dnie ułóż ściereczki, włóż słoiki i zalej wodą do połowy ich wysokości. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut.
Za pomocą rękawicy kuchennej wyjmij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem, pozostaw je tak do momentu, aż będą całkowicie wystudzone.