Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i pyszna sałatka z ogórków na zimę. Lekko chrupiąca, o słodko-kwaśnej nucie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub hot-dogów.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 17
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7973
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 85
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 17
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7973
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 85
Składniki
Ogórki dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze części. Cebulę poszatkuj na plastry. Marchewkę obierz i np. za pomocą mandoliny (krajalnicy) posiekaj na cienkie nitki. Czosnek pokrój w kostkę.
Ogórki i cebulę zmieszaj ze sobą i zasyp solą, odstaw na minimum godzinę. Następnie odlej wodę, którą puściły warzywa.
Do ogórków i cebuli dodaj marchewkę, czosnek i pozostałe składniki: olej, ocet, cukier i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na całą noc.
Do suchych i wyparzonych słoików nakładaj sałatkę. Następnie w dużym garnku na dnie ułóż ściereczki, włóż słoiki i zalej wodą do połowy ich wysokości. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut.
Za pomocą rękawicy kuchennej wyjmij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem, pozostaw je tak do momentu, aż będą całkowicie wystudzone.