Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam ten okres kiedy w słoiki można zapakować lato aby zimą skorzystać z zapasów. Sałatkę taką już robiłam lecz co roku ją modyfikuję i dodaję za każdym razem inny składnik. Sałatka jest bardzo smaczna dla koneserów ostrych rzeczy. Nie wiem jak wy ale ja strasznie lubię robić weki różnego rodzaju, a i w zimę mam satysfakcję z tego gdy ktoś spróbuje moich weków i mówi że są pyszne.
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 306
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3094
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 25
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 150
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 306
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3094
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 25
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 150
Składniki
Ogórki z ogrodu lub kupne dokładnie umyć w zimnej wodzie.
Jak już mamy umyte wszystkie ogórki wtedy podczas krojenia w cienkie plastry (odcinać końcówki i wyrzucić ). Całe pięć kilo ogórków skroić w cienkie plasterki i posolić wymieszać i pozostawić na 6 godzin, Po upływie tego czasu odlać wodę z ogórków.
Gdy odlejemy już wodę z ogórków dodać chyli, paprykę wędzoną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Olej wlać do garnka zagotować, gorący wlać do ogórków z przyprawami i dokładnie całość wymieszać.
Jak już mamy wymieszane ogórki z paprykami i czosnkiem. W osobnym garnku zagotować ocet z cukrem cały czas mieszając aby cukier nie przystał do dna. Ugotowany gorący ocet z cukrem wlać do ogórków z paprykami i czosnkiem, dokładnie wymieszać i pozostawić na dwanaście godzin.
Tutaj dwa ostatnie zdjęcia przedstawiają pozostawioną sałatkę z przyprawami oraz cukrem i octem po sześciu godzinach oraz drugie zdjęcie już po dwunastu godzinach.
Po określonym czasie czyli po 12 godzinach sałatkę przełożyć razem z sokiem do słoików i szczelnie zakręcić nie pasteryzować. Wstawić do piwnicy lub zaciemnionego miejsca.
Takie sałatki idealnie nadają się jako dodatek do obiadu jak również jako dodatek do kanapek. Moja rodzina bardzo lubi takie sałatki a zwłaszcza te z chili. Z tego przepisu wyszło mi 20 słoiczków widocznych na zdjęciu.