Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa z chili

Sałatka ogórkowa z chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7086

Dodano:

Odsłon: 2373

Robicie przetwory - weki na zimę ? Ja co roku robię różności z ogórków na przykład kiszone a zwłaszcza sałatki z chili które uwielbia moja młodzież. Jak to mówią lato zamyka się w słoikach a zima zbliża się wielkimi krokami

Składniki

  • 3,100 kg ogórków gruntowych,
  • 4 płaskie łyżki soli drobnej,
  • 8 sporych ząbków czosnku,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 1 płaska łyżka papryki ostrej mielonej,
  • 16 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki octu 10 % (szklanka poj. 210 ml),
  • 3/4 kg cukru
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka ogórkowa z chili

Przygotowanie

  1. Zerwane z działki lub kupne ogórki gruntowe umyć i poodcinać końce, następnie pokroić w cienkie plasterki ogórków nie obierać ! posolić, wymieszać i pozostawić tak na sześć godzin ( nie muszą być malutkie ogórki mogą być średnie a nawet duże z małymi pestkami ). Po wyznaczonym czasie z ogórków odlać wodę i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę ostrą i chili całość dokładnie wymieszać

  2. Do wymieszanej sałatki wlać zagotowany gorący olej wymieszać a następnie ocet zagotować razem z cukrem i również gorący wlać do przygotowanych ogórków z paprykami i olejem, dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość i pozostawić pod przykrytą ściereczką na dwanaście godzin co jakiś czas przemieszać

  3. Po godzinie zamieszania sałatki już są widoczne zmiany w jej kolorze a po czterech godzinach mieszania ogórki ładnie się kurczą i smak pokrojonych ogórków jest już wyczuwalny, zapach ogórków z zalewą roznosi się po całym mieszkaniu

  4. Po kolejnych godzinach odstania sałatki i po jej zamieszaniu jeszcze bardziej jest widoczna różnica między tym co było na początku. Po wyznaczonym dwunastogodzinnym czasie ostatni raz przemieszać sałatkę a następnie przekładać do dowolnych słoiczków upychając ogórki i zalać powstałą zalewą, słoiki szczelnie zakręcić i nie pasteryzować

  5. Gotowe szczelnie zamknięte sałatki od razu można wynieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym zimnym miejscu. Tak przygotowane sałatki wytrzymują nawet do dwóch lat, nie psują się ani nie pleśnieją

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń