Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa z chili marchewką i cukinią

Sałatka ogórkowa z chili marchewką i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 3761

Dodano:

Odsłon: 2507

Nie macie pomysłu na większe ogórki i cukinię której szkoda wyrzucić ? Podam wam przepis na mega smaczną sałatkę z dodatkiem tych warzyw i marchwi. Dobrze już wiecie że bardzo lubię kombinować i zrobić coś nowego a pysznego, nawet moja sąsiadka bardzo pochwaliła moje sałatki aż mi się buzia uśmiechnęła jak sąsiadka powiedziała " Aguś twoje sałatki są przepyszne jeszcze nigdy jak żyję 75 lat takich nie jadłam ". Aż serce się raduje po takich słowach.

Składniki

  • 1,800 kg młodej cukinii,
  • 5 kg większych ogórków gruntowych,
  • 300 g marchwi,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • 1 czubata łyżka czerwonej papryki w proszku,
  • 1 płaska łyżka papryki chili w proszku,
  • 16 łyżek oleju,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 kg cukru,
  • 7 płaskich łyżek soli kamiennej.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka ogórkowa z chili marchewką i cukinią

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć odciąć oba końce i pokroić lub poszatkować w cienkie plastry. Gotowe plastry ogórków posolić, wymieszać i pozostawić na sześć godzin.

  2. W czasie tych sześciu godzin czyli po dwóch godzinach nasolenia ogórków dodać marchew startą na tace jarzynowej i również wymieszać z nasolonymi ogórkami. Następnie przygotować cukinię młodą umyć ją, wydrążyć środek i pokroić w mniejsze kawałki.

  3. Po kolejnej godzinie dodać cukinię starta również na tarce jarzynowej. Dokładnie całość wymieszać rękoma aby wszystko puściło soki od soli. Jak już minie sześć godzin po nasoleniu, odlać wodę powstała z nasolenia warzyw. Wsypać obie papryki i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Olej zagotować i gorący wlać do warzyw z przyprawami i czosnkiem.

  4. Do wymieszanej z przyprawami i olejem sałatki wlać ugotowaną zalewę z octu i cukru ( do garnka wlać ocet dodać cukier wymieszać i zagotować ). Zalewę wlać zdjętą zagotowaną prosto z ognia. Całą sałatkę z zalewa dokładnie wymieszać najlepiej drewniana łyżką i pozostawić na dwanaście godzin.

  5. Sałatkę pozostawioną pod przykrytą ściereczką co jakiś czas przemieszać drewnianą łyżką od samego dołu do góry. Na zdjęciach jest widoczna sałatka po sześciu godzinach w zalewie i drugie zdjęcie po dwunastu godzinach w zalewie.

  6. Po określonym czasie czyli po dwunastu godzinach sałatkę przełożyć do słoików zalać pod pełno zalewą z sałatki, szczelnie zakręcić słoiki i wstawić w ciemne miejsce lub do piwnicy. Z tego przepisu wyszło mi jedenaście słoików pół litrowych.

  7. Tak przygotowane sałatki nadają się do kanapek z wędliną jak i do drugiego dania z dodatkiem mięsa. Sałatki można jeść od razu gdy tylko odstoją swój czas lub pozostawić na zimę aby bardziej naciągnęły aromatem chili i czosnku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń