Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczna sałatka z ogórków, która sprawdzi się do obiadu, do mięs, np. z grilla.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy i siekamy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w półksiężyce. Paprykę kroimy w paseczki. Warzywa mieszamy w dużej misce/garnku z solą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3-4 godziny, żeby puściły sok (mogą stać też dłużej, nawet całą noc). Odsączamy warzywa z wytworzonego soku, ale nie wylewamy - może się przydać później. Umyte i suche słoiki napełniamy ogórkami z cebulą do wysokości 3/4 słoika, niezbyt ścisło. W misce zostawiamy jeszcze trochę, by mieć czym słoiki dopełnić.
Z podanych składników gotujemy zalewę, powinna być raczej gęsta. Jeszcze gorącą wlewamy do słoików tak, by przykryć warzywa, po czym łyżką mieszamy zawartość – dzięki temu wydostanie się powietrze spomiędzy warzyw i zalewa dojdzie wszędzie. Dopełniamy warzywami i zalewą do rantu (do zwężenia) i ponownie zalewą. Warzywa powinny być zakryte zalewą i nie wystawać. Dla pewności, że się nie zepsują, dobrze jest nalać po 1-2 łyżki oleju na wierzch słoika (ja tego nie robiłam, ale ze sposobu korzystam przy innych sałatkach). Zalewy powinno wystarczyć na całość (robiłam dwie partie i było w sam raz). Gdyby jednak było za mało, możesz uzupełnić po trochu odlanym wcześniej z warzyw sokiem.
W każdym słoiku dokładnie wycieramy do sucha gwint i zakręcamy suchą przykrywką. Pasteryzujemy sałatkę około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po wyjęciu ustawiamy na ściereczce do góry dnem aż do wystudzenia.