Do góry

Przetwory Przepis na:

sałatka ogórkowa z zieleniną

sałatka ogórkowa z zieleniną

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4809

Dodano:

Odsłon: 4248

Przetworów warzywnych na zimę nigdy za wiele:) Moja kolejna sałatka ogórkowa z dodatkiem cebuli, czosnku, natki pietruszki i koperku. Jest pyszna - warto ją mieć na półce:)

Składniki

  • ogórki 2 kg
  • cebula 2 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • koperek posiekany 4 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 4 łyżki
  • zalewa:
  • olej 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • ocet 10% 3 łyżki
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • woda 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sałatka ogórkowa z zieleniną

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy i kroimy w plastry lub pół plastry. Cebulę kroimy w małą kostkę lub piórka a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Składniki zalewy mieszając podgrzewamy do czasu aż cukier dokładnie się rozpuści, ciepłą wlewamy do pokrojonych warzyw, mieszamy i dostawiamy na 1,5 godz. W tym czasie sałatkę kilka razy mieszamy.
    Następnie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 min., wyjmujemy z garnka, odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń